Loading Događaji

« All Događaji

 • Ovaj događaj je prošao.

Maroko: kanjoni Todra i Dad, vodopad Uzud, pustinja Sahara, Marakeš, Šefšauen, Fes, Rabat, Maknes, Kazablanka, Esauiora, Volubilis, Ait ben Haddou, Ouarzazate, Španija – Marbelja, Malaga I Valensija Francuska – Monpelje i Nica 15.05. – 02.06.2024.

15 маја @ 17:00 - 2 јуна @ 17:00

MAROKO, taj zanosni biser Afrike, odavno privlači naše želje za nezaboravnim putovanjima.

Postojbina Berbera, koji su ovde živeli još dva milenijuma pre Hrista, čije ime potiče od imena Marakeša i znači “Božija zemlja”, Kraljevina Maroko je zemlja zanimljive istorije u kojoj većinu stanovnika čine Arapi i Berberi i domovina možda najbolje kuhinje na planeti, koja obiluje divnim začinima i mirisima.

Zapljuskivana talasima Atlantika i Mediterana, Maroko je jedna od najfascinantnijih zemalja Afrike, sa neobičnom mešavinom arapske i francuske kulture. Ima šta da pokaže i čime da se ponosi, a mi ćemo imati šta da vidimo i pamtimo. Maroko je toliko lep da se u njega možete vraćati do mile volje, ali živimo brzo i retko imamo vremena da se vraćamo u iste zemlje, gradove i mesta.

Želja nam je da u jednom kružnom putovanju po Maroku upoznamo što bolje ovu divnu zemlju. Dakle, najviše od onoga što vredi videti u njoj, u jednom putovanju. Plan je ambiciozan, a put lep, uzbudljiv i naporan. Putujemo komfornim autobusom do 30-tak putnika, sa dva vozača. Noćnom vožnjom iz Beograda, stižemo u Đenovu. Odatle, dve dana i dve noći, uživaćemo ploveći trajektom kroz Mediteran do kopna Afrike, do luke Tanžđir, na severu Maroka, da doživimo deo pomorske bajke. Tokom boravka na brodu imaćemo i časove vežbi. Put ćemo ulepšati zanimljivim pričama o Maroku, pre nego što na njegovo tlo kročimo, ulazeći u postojbinu Berbera. Po Maroku sve vreme dalje putujemo našim autobusom.

Maroko je velika zemlja i za njen obilazak potrebna su duga putovanja. Zato je ovo put za izdržljive planinare, koji imaju strpljenje, upornost, nose sa sobom pozitivnu energiju, međusobno razumevanje i toleranciju, jer ćemo obično dugo putovati, često menjati smeštaje i dugo pešačiti, kako bismo što više videli i na najbolji način doživeli Maroko.

Na ovom putu nas očekuje i deo uobičajene planinarske aktivnosti. Dok budemo prelazili preko Srednjeg Atlasa, pešačićemo kroz tipični pustinjski kanjon Todre, osetiti afričko tlo pod nogama na stazi do vodopada Ouzoud, u kanjonu Dad, ili po pustinji Sahara. Prećićemo preko najvišeg prevoja u Severnoj Africi, na Velikom Atlasu, Tizi N’ Tichka, al i preko Nacionalnog parka Ifran i proći kroz tipične marokanske gradiće Azeou, Midelt, Efroud…Planinarskuvolju ćemo svakodnevno jačati dugim pešačenjem kroz carske gradove Marakeš, Rabat, Fes i Maknes, kao i Kazablanku, Esauiru, utvrđeni grad na nekadašnjem karavanskom putu, Ait Ben Haddou. Videćemo i Volubilis, izuzetno dobro očuvan kao veliki rimski kolonijalni grad na rubu rimskog carstva. Vrednosti mnogih ovih znamenitih mesta prepoznao je UNESKO i zaštitio ih kao svetsku kulturnu baštinu.

Sve što budemo videli i prošli, učiniće dovoljno da budemo oduševljeni što smo upoznali Maroko.

Putevi Maroka vodiće nas kroz neobične pustinjske krajolike, autentična berberska i nomadska sela, ali i kroz delove zemlje koji su pokriveni plodnim oranicama, gustim maslinjacima i stablima argana, koja uspevaju samo u Maroku i poznata su po kozama koje se veru po njihovim krošnjama, iz čijeg se ploda spravlja najskuplje ulje na svetu!

Maroko se ne može zamisliti bez uzbudljive pustinje Sahara. Jahanje kamila po dinama neobične narandžaste boje peska, zalasak sunca u pustinji, veče ispred berberskih šatora, uz logorsku vatru sa tradicionalnom večerom, uz zvuke tradicionalne berberske muzike i pesme i noćenje u komfornim berberskim šatorima, u pustinjkom kampu kod sela Merzuge, rani izlazak sunca iznad dina, surfovanje po pesku niz dine i prevoz džipovima nazad do Merzuge, biće doživljaj koji smo do sada samo zamišljali, a koji ćemo posle ovog boravka u pustinji Sahara, pamtiti zauvek.

Kada se u povratku iz Maroka ponovo ukrcamo na trajekt i kratko plovimo iz Tandžira do španske obale, očekuje nas dugo putovanje niz obalu Andaluzije – obalu sunca, Kosta Del Sol. Biseri ove obale su svakako popularni i autentični gradovi Marbelja i Malaga, koji su zapeli za oko mnogim slavnim ličnostima današnjice, bilo da samo letuju u njima, ili se baškare u svojim velelepnim vilama, poput našeg Novaka Đokovića. Nakon što smo videli savremeni Maroko, red je da kroz Andaluziju vidimo kakav veličanstveni trag su Mavari, kao jedno od berberskih plemena, ostavili u španskoj arhitekturi i kulturi. Na našem putu je i nezaobilazna, velelepna Valensija, jedan od najstarijih gradova Španije, nastao još u doba velikog Rimskog  carstva, danas grad umetnosti i nauke. I Francuska obala Mediterana je na našem putu ka povratku kući, tek da ne zaboravimo da su francuzi ostavili neizbrisiv trag i uticaj na današnji Maroko i odškrinemo vrata Francuskog Mediterana, kroz znameniti Monpelje i na kratko doživimo Azornu obalu u neodoljivoj i slavnoj Nici. Ovo putovanje u Afriku, proslavićemo kratkim letovanjem na plažama Andaluzije i Provanse, kupajući se na Kosta Del Sol i Azurnoj obali, u Marbelji, Malagi, Nici.

Sve spakovano u 19 dugih dana putovanja.

Datum:
15.05.. – 02.06.2024.

Vreme polaska:
17:00 časova

Kotizacija: 490 EUR (po srednjem kursu NBS na dan uplate), za 30 i više uplata i obuhvata troškove prevoza konfornim autobusom sa 2 vozača, sa putarinama, parkinzima, ekološkim i drugim taksama, porezima i doprinosima.

Moguća je doplata do 50 evra za manji broj učesnika, kao i u slučaju promene cene prevoza, taksi i drugih
putnih troškova na tršištu.

Kotizacija se plaća prilikom prijavljivanja, a može se po ličnom izboru platiti i u nekoliko rata, najkasnije
do kraja aprila. Uz prijavu se prilaže fotografija 1.strane pasoša, a kompletna dokumentacija potrebna
za marokansku vizu ODJEDNOM, do 15.4.2024.godine.

Ostali obavezni troškovi koji se plaćaju na licu mesta su: 710 EUR i obuhvataju roškove plovidbe trajektom sa dva prenoćišta u kabinama,  troškove prenoćišta sa boravišnim i drugim taksama u smeštaju hotelskog i apartmanskog tipa u manjekrevetnim i višekrevetnim sobama, u Maroku (Šefšauen 1 noć u apartmanima, Fes 2 noći u hotelu, pustinjski kamp u Merzugi 1 noć u kampu, Ouarzazate 1 noć u hotelu, Marakeš 4 noći u hotelu, Rabat 1 noć u hotelu). Sva prenoćišta u Maroku su sa doručkom, osim u Šefšauenu gde je prenoćište u višekrevetnim apartmanima opremnjenim kuhinjama, bez doručka. U pustinjskom kampu u Merzugi, prenoćište je sa doručkom i večerom.

U Španiji (u Marbelji, 1 noć u pansionu u dvokrevetnim i četvorokrevetnim sobama i Valensiji, 1 noć u hostelu u višekrevetnim sobama) i Francuskoj (u Monpeljeu, 1 noć u četvorokrevetnim apartmanima sa opremnjenim kuhinjama) prenoćišta su bez doručka.

Pored ovih, u obavezne troškove su uključeni i troškovi jahanja kamila, surfovanja na dasci po peščanim dinama i vožnje džipovima u pustinji, izlet u Esauiruu , izlet na vodopade Uzud, troškovi vize za Maroko, kao i organizacioni troškovi.

U cenu akcije nije uračunato međunarodno putno i zdravstveno osiguranje koje je obavezno. Obezbedićemo ga za celu grupu, osim za one koji ga već imaju. Prilikom prijave, naglasiti ako imate ovo osiguranje i dostavite dokaz o tome, uz ostala dokumenta potrebna za vizu.

U ostale troškove ne ulaze ulaznice na lokalitete i drugi individualni troškovi.

Blagovremeno ćemo podneti zahtev za vize za celu grupu u ambasadi Kraljevine Maroko. Procedura dobijanja vize traje 10-tak dana (cena vize je uključena u obavezne troškove).

Za marokansku vizu potrebno je dostaviti:
Važeći pasoš (sa rokom važenja najmanje 6 meseci pre povratka sa puta)
fotokopija prve strane pasoša u papiru
fotografija (3x4cm – kao za ličnu kartu), ne starija od 6 meseci
popunjen formular za vizu (kod vodiča)
za zaposlene: potvrda o zaposlenju sa navedenim primanjima
za nezaposlene: overena potvrda o izdržavanju, ili potvrda iz banke, kao dokaz o novčanim sredstvima na računu
za studente: potvrda o studiranju i overena potvrda o izdržavanju, ili potvrda iz banke, kao dokaz o novčanim sredstvima na računu
za penzionere: poslednji penzioni ček i izvod iz banke, kao dokaz o novčanim sredsvima na računu
izvod iz matične knjige rođenih za sve
Ugovor o prevozu (obezbeđuje vodič)
Rezervacija smeštaja u Maroku (obezbeđuje vodič)
Potvrda o međunarodnom putnom zdravstvenom osiguranju (uzimamo grupno osiguranje, osim za one koji ga imaju, o čemu treba da dostave dokaz).

NAPOMENA: Maroko je sigurna zemlja. Cenkanje je deo tradicije i kulture. Trgovci na ulicama mogu da budu prilično uporni. Žene ne moraju da nose marame, ali se očekuje pristojno odevanje. Napojnice su takođe deo kulturnog običaja marokanaca.

Plan akcije:

15.05.2023. (sreda) 1. dan, noćna vožnja do Djenove

17:00h – Početak putovanja sa ugla Sarajevske i Drinske ulice (parkić kod Gazele), preko Hrvatske i Slovenije, do Italije.

16.05.2023. (četvrtak) 2. dan, trajekt Djenova(ITA) – Tandžir(MAR)

09:00h – Očekivano vreme dolaska u luku u Đenovi.( Italija). Priprema za ukrcavanje i ukrcavanje. Smeštaj u kabine na trajektu.
13:00h – Polazak trajekta za Tandžir.

17. – 18.05.2023. (petak, subota) 3. i 4. dan, trajekt Tandžir – Šefšauen(Plavi grad)

18:15h – Očekivano vreme pristizanja trajekta u Tandžir. Prevoz do Šefšauena.

Razmeštaj u višekrevetnim apartmanima, opremnjenim kuhinjama.

19.05.2023. (nedelja) 5. dan, Šefšauen – Volubilis – Maknes – Fes

Jutro u Šefšauenu, divnom, plavom gradu, koji je kažu, dominantno plavu boju, jer su u njemu bili nastanjeni Jevreji, koji veličaju plavu boju, kao boju neba, ali i zbog toga što su izbeglice iz španske inkvizicije, kao novi stanovnici grada zidali kuće i bojili ih u plavo kao sećanje na svoju rodnu Andaluziju. Grad je smešten pod planinom Rif, nastao prvobitno kao utvrđenje, a nad njim dominira “španska džamija”.
11:00h – Napuštanje smeštaja sa stvarima i prevoz do Volubilisa, arheoloških ostataka starog rimskog grada, koji je pod zaštittom UNESCO. Najpre je bio predstonica Mauritanskog kralja Jube II, a potom važan Rimski grad u Severnoj Africi, sve do 18. veka. Obilazak lokaliteta (ulaznice na licu mesta, oko 200 dirhama, sa vodičem).
16:00h -Nastavak puta do Maknesa, najmanji i ujedno jedan od četiri najbolje očuvanih carskih gradova Maroka. Grad osnovan od strane Almorovida još u 11. veku bio je imperijalna prestonica nakon pristupanja Sultanatu Maroka. Neke od atrakcija koje ćemo videti su medina sa najlepšom kapijom (Bab Mansour), glavni trg Place el Hedim, mauzolej Mulaj Ismaila, žitnica Heri es Souani, jezero Agdal.
19:30h – Prevoz do Fesa. Smeštaj u hotelu, u Medini.

20.05.2023. (ponedeljak) 6. dan,

Doručak. Dan i veče u Fesu.

Fes je najstariji carski grad. Nastao u 8. veku, bio je glavni grad Maroka punih 650 godina, a svojom magičnom privlačnošću očarao je i bio stecište mnogih znamenitih ličnosti toga doba. Podeljen je u tri dela, Fes el Bali (medina – stari utvrđeni grad), pod zaštitom UNESKA, Fes-Jdid (novi Fes, mesto jevrejske četvrti – mellah) i Ville Nouvelle (koga su stvorili francuzi, najnoviji deo Fesa). Medina, Fes el Bali nastanjena još u 10.veku, u koju se ulazi kroz kapiju Bab Boujloud najveća je urbana zona bez automobila na svetu (!) i na listi je svetske baštine UNESKO.

Zanimljive su medrese, čuvena radionica za preradu i bojenje kože, fontana Nezerin, džamija Kairauine koja je sve do izgradnje džamije Hasana II u Kazablanci bila najveća džamija u Maroku. Islamski univerzitet Al-Karaouine, osnovan 859. godine nove ere, predstavlja najstariji univerzitet u svetu, koji radi u kontinuitetu. Treba videti i kraljevske palate Dar Batha (XIII vek) i Dar el Makzen, medresu Bou Inania…Noćenje u Fesu.

21.05.2023. (utorak) 7.dan, Fes – NP Ifran – Merguza, i noć u pustinji Sahara

Doručak. Napuštanje smeštaja sa stvarima i rani polazak iz Fesa za Merzugu. Na ovom putu prolazimo kroz Nacionalni park Ifran, na srednjem Atlasu i kroz tipične marokanske gradiće Azeou, Midelt, Efroud…

Dolazak u Merzugu u popodnevnim satima. Tu nas čekaju kamile, koje ćemo jahati do pustinjskog, berberskog kampa (oko 1,2 sata), preko peščanih dina i doživeti zalazak sunca u pustinji, a potom se smestiti u kampu. Veče u pustinji, gde će nam berberi pripremiti tradicionalno jelo za večeru, svirati na svojim instrumentima i pevati. Noćenje u komfornim pustinjskim šatorima sa toaletima i tuševima.

22.05.2023. (sreda) 8. dan, Merguza – kanjon Todra – kanjon Dad (Dades) – Uarzazat (Ourazazate)

Rano budjenje, zora i uživanje u izlasku sunca u Sahari. Doručak u pustinji. Surfovanje niz peščane dine. Vožnja džipovima od pustinjskog kampa do Merzuge. Nastavak putovanja našim prevozom. Dolazak do kanjona Todra. Pešačenje nekoliko kilometara kroz tipični pustinjski kanjon Todra, na visini od oko 1400m, gde ćemo punim plućima udisati šmek Severnog Atlasa i možda sresti berberske, nomadske žene, koje još uvek u reci ručno peru rublje. (Za pešačenje dovoljne su dobre patike).

Nastavak puta kroz kanjon Dad, koji krase brojna utvrđenja. Prevoz kroz dolinu ruža do Uarzazata. U ovom gradu, koga još zovu i Holivud Afrike, postoji zanimljiv muzej filma. Dolazak u grad u večernjim satima. Smeštaj u hotelu, gde ćemo prenoćiti „bez buke“, (berberska reč za naziv grada Ouarzazate).

23.05.2023. (četvrtak) 9. dan, Uarzazat – Ait ben Haddou (UNESCO) – prevoj Tizi N’Tička – Marakeš

Doručak. Jutro u Uarzazatu.
11:00h – Napuštanje smeštaja sa stvarima i prevoz do neobičnog, utvrđenog grada Ait Ben Haddou, na nekadašnjem karavanskom putu, u kome su zbog svoje pustinjske boje i privlačnosti snimani mnogi filmovi (Gladijator, Indijana Džons,Dragulj Nila, Samon i Dalila, Isus iz Nazareta, Lorens od Arabije i dr.) Obilazak grada.

Nastavak putovanja preko najvišeg prevoja u Severnoj Africi, na Velikom Atlasu, Tizi N’Tička, (2205mnv) koji prestavlja kapiju pustinje Sahara. Kratko zadržavanje radi fotkanja, sa vidikovcima na kojima se ostaje bez daha od okolne lepote. Put do Marakeša.

Smeštaj u hotelu. Veče u Marakešu. Noćenje.

24.05.2023. (petak) 10. dan, Marakeš

Doručak.

Individualni obilazak grada. Preporučujemo znamenitosti: Medina, srce grada sa ogromnim trgom Džema el Fna (Jemaa-El-Fnaa), najvećim trgom Afrike, pod zaštitom UNESKA, sa sukovima (tržnicama sa berberskim rukotvorinama, tekstilom, začinima, zanatskim radnjama), džamija Kutubija (Koutoubia Mosque) iz 12. veka, jedna od najlepših džamija muslimanskog sveta, letnji paviljon Menara, jedan od najpopularnijih vrtova grada, grobnice dinastije Saadi, džamija Mulaj El Jazid (Moulay El Yazid), palata El Bahija najlepše sačuvano marakeško zdanje iz doba marokanskih  sultana, čije ime znači “palata omiljenih”, palata El Badi sagrađena u 16. veku od strane kralja dinastije Saadi, Ahmad al Mansur-a čije ime u  bukvalnom prevodu znači “neuporediv”, Baadi palata – gradjena po uzoru na Alhambru, (Gueliz) – Majorel bašte, čudesno delo pejzažne arhitekture u kojem je živeo i stvarao i Iv Sen Loran, muzeji i mnoge druge znamenitosti grada.

Noćenje u Marakešu.

Naredna dva dana idemo na izlete u Esauiru i na vodopade Uzud. Ko ne želi da ide na jedan, ili oba ova izleta, može na svoj način nastaviti uživanje u istraživanju Marakeša.

25.05.2023. (subota) 11. dan, Marakeš – Esauira – Marakeš

08:00h – Doručak Prevoz iz Marakeša do Esauire, kroz dolinu argana (Sous Valley).

Ovo čudnovato, do desetak metara visoko drvo, pomalo nalik maslini, može da živi oko dve stotine godina, a raste samo u ovom delu Maroka i više nigde na svetu, dok se na njegove grane penju koze, koje su vremenom postale jedna od glavnih turističkih atrakcija ovog kraja. Od plodova argana se pravi najskuplje ulje na svetu, koje se koristi u kozmetičke svrhe i u ishrani. Uz put ćemo svratiti u neku od brojnih koperativa koje proizvode ovo ulje.

Nastavak pute do Esauire, gradića na 180km zapadno od Marakeša. Esauira je gradić još od antičkog doba, koji je, zbog svog značajnog položaja, kao najbliža luka Marakešu, imao razdoblja u kojima su dominirali Portugalci, Francuzi, Španci. Zidine starog grada i tvrdjave privlače filmadžije pa su  u njoj snimane scene iz Igre prestola, ali i Otela. Obilazak grada i uživanje na obali Atlantika.

Povratak u Marakeš u večernjim satima. Noćenje.

26.05.2023. (nedelja) 12. dan, Marakeš – vodopad Uzud – Marakeš

08:00h – Doručak. Prevoz do vodopada Uzud, drugog po veličini u Africi (110m).
11:00h – Dolazak u blizinu vodopada. Pešačenje šumskom stazom u okolini vodopada, na kojoj ćemo sretati berberske makaki majmune. Staza je duga oko 9km, sa usponom od oko 300m i isto tolikim silaskom, a za bezbedno kretanje na njoj biće dovoljne i dobre patike. Ko ne želi da pešači, može uživati u nekom od restorana na vodopadu, ili se provozati čamcem ispod vodopada.

Povratak u Marakeš u večernjim satima. Veče u Marakešu. Noćenje.

27.05.2023. (ponedeljak) 13. dan, Marakeš – Kazablanka – Rabat

08:00h – Doručak. napuštanje smeštaja sa stvarima i prevoz do Kazablanke (3 sata), grada na Atlanskom okeanu. Obilazak grada, koji spaja istok i zapad, tradiciju i modernizam. Znamenitosti: džamija Hasana II, atrakcija Kazablanke i najveća džamija u Maroku, Korniš i spomenik Sidi Abderamanu, Kraljevka palata (Royal palais), remek delo islamske arhitekture, glavna rezidencija kralja Maroka u Kazablanci, medina sa mnoštvom
trgova, palata, čajdžinica, medresa, sukova, džamija, rijada, prodavnica, radionica za obradu i bojenje kože, katolička katedrala u središtu grada…
13:00h – Prevoz do Rabata (2 sata), glavnog grada Maroka, vrlo prijatnog, carskog grada na Atlanskom okeanu. Smeštaj u hotelu. Obilazak grada. Francuzi su odredili Rabat za glavni grad Maroka 1912. godine i ostao je glavni grad po želji kralja i nakon sticanja nezavisnosti 1956. godine, Obilazak grada. Znamenitosti: Bab Udaja (Bab Oudaia) glavna kapija za stari grad, obeležje grada i jedan od najlepših spomenika mavarske kulture,  Kazba Udaja, utvrđenje iz 11.veka, muzej umetnosti Maroka i andaluzijski vrt, toranj Hasan i džamija, najpoznatije obeležje grada, Mauzolej kralja  Muhameda V – u tradicionalnom marokanskom stilu, gde su sahranjeni i otac i deda sadašnjeg kralja Maroka, Bab al-Rouah – Zid Almohada, arheološki muzej – najvažniji muzej Maroka, sa fascinirajućom zbirkom i prikazom marokanske istorije od bronzanog doba do danas.

Noćenje u Rabatu.

28.05.2023. (utorak) 14. dan, Rabat – trajekt Tandžir – Marbelja

Doručak. Rano napuštanje smeštaja i prevoz oko 3 sata do luke u Tandžiru. Ukrcavanje na trajekt i plovidba sat, ili dva do španske obale. Iskrcavanje u luci i prevoz do Marbelje. Smeštaj u srcu starog grada Marbelje.

Popodnevno i večernje uživanje u ovom nezaboravnom gradu.

Kupanje…Marbelja, poznato mondensko letovalište na Kosta del Sol obali Španije, nekada je bila malo ribarsko mesto,danas savršeno turističko  mesto. Sa bogatom istorijom, Marbelja, pored priča o flamenku, toreadorima i sangriji, danas je idealno mesto za život mnogih slavnih ličnosti , pa  ato obiluje luksuznim vilama, golf terenima, jahtama, brodovima, privatnim rezidencijama, u kojoj se smestio i naš Novak Đoković. U ovom gradu bogataši  svih boja su jači i od samog zakona, tako da je Marbelja, sa sopstvenim pravilima življenja, gotovo “država u državi”.

Noćenje u Marbelji.

29.05.2023. (sreda) 15. dan, Marbelja – Malaga – Valensija

08:00h – Napuštanje smeštaja sa stvarima i prevoz do Malage, još jednog grada Andaluzije na obali sunca.

Celodnevno i večernje uživanje u ovom veličanstvenom gradu.

Malaga je rodno mesto jednog od najslavnijeg umetnika – vajara i slikara Pabla Pikasa, privlači ljubitelje umetnosti i turiste iz celog sveta, koji provode sate u zanimljivim muzejima i galerijama, skitajući tipičnim, ljupkim ulicama Andaluzije i uživajući u brojnim restoranima i kafićima. Zanimljivosti: Pikasova rodna kuća, muzej Pikasa, Alkazaba, Hamam Andaluzije. Kupanje…

Veče u Malagi.
23:00h – Noćna vožnja do Valensije.

30.05.2023. (četvrtak) 16. dan, Valensija

Dolazak u Valensiju u jutarnjim satima. Smeštaj u centru grada, u hostelu u višekrevetnim sobama sa sopstvenim
i zajedničkim kupatilima i kuhinjama.

Dan u Valensiji.

Valensija je jedan od najstarijih španskih gradova i treći po veličini. Osnovali su je Rimnjani još pre nove ere, kao tipični rimski grad. Ime je dobila od latinske reči valentia, što znači vrednost, snaga. Do danas zavodljiva, jedan od najlepših gradova ne samo Španije, prešla je dugačak put od Rimnjana, Vizigota, preko Mavara do hrišćanske rekonkiste. Videćemo neverovatni grad nauke i umetnosti, Sveti gral u gradskoj katedrali – posuda iz koje je Isus pio na Tajnoj večeri, zadivljujući trgovi Plaza de la virgen i Plaza de la Reina, zgrada u gotkom stilu la Lonja de la seda, Patio de los Naranjos, zanimljiva železnička stanica, Okeanijum, muzej umetnosti, fantastična gradska pijaca Mercado Central, gradska plaza duga par  kilometara… Biće prilike da se uživa u nacionalnom jelu paelja, ali i u iberijskoj šunki i napitku od badema, orćata (horchata).

Veče u Valensiji. Noćenje.

31.05.2023. (petak) 17. dan, Valensija – Monpelje

08:00h -Napuštanje smeštaja sa stvarima i vožnja obalom Mediterana, do Francuske, do Monpeljea, sa usputnim pauzama.
17:00h – Očekivano vreme dolaska u Moneplje. Smeštaj u apartmanima, opremnjenim kuhinjama.

Popodnevni obilazak grada.

U gradu starom preko 1000 godina, gde na svakom ćošku sviraju ulični svirači, posetićemo, istorijski srednjovekovni centar, Ecusson. Ovo je grad komedije, počev od gradskog trga, La Place de la Comedie,do mnogobrojnih drugih objekata. Tu je i centralna fontana tri milosti – gracije, čuvena zgrada u obliku gnjurca, trijumfalna kapija, posvećena Luju XIV, najstarija medicinska škola i fakultet u Francuskoj, koju su pohađali Petrarka i  Nostradamus.

Veče u Monpeljeu. Noćenje.
00:00h

01.06.2023. (subota) 18. dan, Monpelje – Nica, noćna vožnja do Beograda

08:00h – Napuštanje Monepeljea i prevoz do Nice, grada u Provansi i glavnoj dami Azurne obale, koja je smeštena u “Zalivu anđela”, na ušcu reke Pajon u Sredozemno more. U Nici su živeli i radili Pikaso, Matis, Hemingvej, a Luj Armstrong i Bitlsi imali nezaboravne koncerte.Uz obalu Mediterana, šepuri se čuveno Englesko šetalište, dugo 5 km, zbog čije je lepote Nica tako popularna i slavna!
Neka šlag na tortu ovog našeg dugog putovanja bude šetnja ovom fenomenalnom, prepoznatljivom avenijom koja prati ceo zaliv Nice i brčkanje na Azurnoj obali. Očekuje nas i Nica noću, da zasladimo završne utiske!
22:00h -Polazak za Beograd. Noćna vožnja sa usputnim zadržavanjima po potrebi.

02.06.2023. (nedelja) 19. dan

Očekivano vreme dolaska u Beograd je u popodnevnim satima.

OPREMA:

Primerena godišnjem dobu i programu putovanja. Možete da ponesete planinarske cipele, ali biće vam
dovoljne i dobre, jake patike.

Svako je dužan da ponese PASOŠ, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2024.
godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima zaštitu od kiše, sunca, vetra, prvu pomoć za ličnu upotrebu
(flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.) Višeslojno odevanje. Noć u pustinji može da budu hladna

Nosite prtljag samo onoliko koliko možete sami da ponesete, zbog mogućnosti da ga sami nosite do
smeštaja, tamo gde autobus ne može da priđe. Obavezno ponesite dnevni ranac, u kome ćete svakog
dana nositi stvari potrebne za putovanje i pešačenje. Izbegavajte kofere, a naročito kofere velikog
formata.

HRANA I VODA:

U sopstvenoj organizaciji, osim doručka, gde je to navedeno i jedne večere u pustinji.

ROK ZA PRIJAVU I UPLATU:

Do popune mesta, a najkasnije do 31.03.2024. Možete se prijaviti vodiču, ili pomoćniku vodiča akcije, preko sajta društva, e-mail-om, sms porukom, viber-om, ili telefonom.

U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

Vođa akcije: Tadija Dimitrijević

Broj licence PSS: MB 451 UIAA

tel. 064/0304582

Pomoćnik vođe akcije: Snežana Dimitrijević

Broj licence PSS: MB 592 UIAA

tel.  064/6502393

Gorska služba spašavanja tel.

062/46-46-46

Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan. Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”. Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.

Detaljan plan akcije možete preuzeti ovde:

Za akcije koje organizuje Planinarsko društvo “Josif Pančić” iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije
putovanja iz Pravilnika o vrsti i uslovima garancije putovanja (Sl. glasnika RS br. 2/2016).

Za akciju se možete prijaviti na sastancima planinarskog društva, popunjavanjem donjeg formulara, emailom ili telefonom.  snezanaadd@gmail.com

  Tadija Dimitrijević 064/0304582

  Snežana Dimitrijević 064/6502393

  Detalji

  Početak:
  15 маја @ 17:00
  Kraj:
  2 јуна @ 17:00
  Događaj Category:

  Mesto

  Vodiči: Tadija Dimitrijević 064/0304582, Snežana Dimitrijević 064/6502393

  Organizator

  PD Josif Pančić
  Telefon:
  +381 64 0304582
  E-pošta:
  pjpancic@gmail.com

  1 Komentar

  • Borivoje Dimic
   Posted 22/02/2024 20:01 0Likes

   Akcija je dobro osmisljena. Gledam po preporuci Ranka Kralja jer sam Pobedas.

  Dodajte komentar

  3 × two =

  Planinarsko društvo "Josif Pančić"

  Kontakt

  Matični broj: 07065205
  PIB: 100256794
  Adresa: Bulevar Despota Stefana 107, Beograd - Palilula
  +381 64 03 04 582
  pjpancic@gmail.com

  Pridružite nam se na Viberu!

  Ovaj sajt je namenjen za obaveštavanje planinara, članova društva i klubova, učlanjenih u Planinarski savez Srbije u vezi planinarskih aktivnosti.

  Kontakt

  Planinarsko društvo "Josif Pančić"

  Matični broj: 07065205
  PIB: 100256794
  Adresa: Bulevar Despota Stefana 107, Beograd - Palilula
  +381 64 03 04 582
  pjpancic@gmail.com

  Brzi linkovi

  Ovaj sajt je namenjen za obaveštavanje planinara, članova društva i klubova, učlanjenih u Planinarski savez Srbije u vezi planinarskih aktivnosti.

  Fondacija 1% © 2021. All Rights Reserved.