Loading Događaji

« All Događaji

 • Ovaj događaj je prošao.

Nemačka (Bavarska) i Austrija – Bavarski Alpi, dvorci Bavarske, Salzburg, Orlovo gnezdo (1834mnv), Banja Rajhenhal, i biserna alpska jezera Halštat, Volgangze, Kenigze i Kimze 29.04.-05.05.2024.

29 априла @ 20:00 - 5 маја @ 08:00

Naša prvomajska slatko – slana priča 2024. godine obuhvata putovanje i pešačenje kroz najlepše predele bajkovitih Alpa i Bavarske, kroz Austriju i Nemačku, od alpske jagnetine na bosanski način, bavarskih kobasica i piva, do Mocart kugli i išlera. Slano – slatko, kao što je i sam život. Zato putujemo da živimo!

Na ovom putovanju upijaćemo čudesnu prirodu Alpa i Bavarske, pešačeći na kratkim i lakim planinskim i izletničkim stazama koje vode kroz velike prirodne i kulturne atrakcije Austrije i Nemačke.

Krenimo redom…

Polazimo sa starog mesta iz Beograda i posle noćne vožnje kroz Hrvatsku i Sloveniju, dolazimo u Austriju da ušetamo pravo u bajku. U Halštat.
HALŠTAT, maleni gradić sa ribarskim kućama na istoimenom jezeru u srcu Alpa, smešten u romantičnoj uvali, prestavlja jedno od najstarije naseljenih mesta u Evropi, kao prvi sveski poznat rudnik soli. Njegovo ime vuče poreklo od keltskog naziva so – „hal“. Cela regija je na listi kulturne baštine UNESCO i Evropska prestonica kulture 2024. Dugo se do njega moglo doći samo čamcima, zbog čega je i danas sačuvao svoju bajkovitu lepotu. Halštat je toliko lep da su Kinezi u Kini napravili repliku celog grada! Ne slučajno, jer se smatra da je Halštat jedan od najlepših jezerskih gradova na svetu!

BAD IŠL, otmeno letovalište – banja iz carskih vremena u kome se i sada nalaze Carska vila i park sa letnjom rezidencijom porodice Habsburg, u kojoj su oni redovno letovali. Ovde je Habzburška princeza Sofija izlečila neplodnost, a njen sin, car Franja Jozef I, svake godine provodio svoja leta. Posle kratke šetnje u Bad Išlu, prelazimo na slatke poslastice. Ovo je mesto u kome možemo posetiti jednu od najslavnijih poslastičarnica Austrije „Zauner“ i probati autentične išlere, kolače koji su dobili ime po Bad Išlu. Put nastavljamo prema jezeru Volgangze.

JEZERO VOLGANGZE je još jedno idilično jezero Austrije, pored koga ćemo se voziti i kratko pešačiti. Pored jezera u mestu Sv. Gilgen je rođena Mocartova majka. Upoznaćemo još jedno slavno mesto – Sv. Wolfgang, sa velikom crkvom i vidikovcem sa pogledom na jezero. Ovo mesto je poznato po operetama i hotelima u kojima odsedaju bogate i slavne ličnosti.

SALZBURG je grad u kome ćemo zanoćiti dve noći. Pun je prelepih zamkova, zovu ga „vrata Alpa“ i „Grad soli“, poznat je po baroknom, starom gradskom jezgru, jednom od najočuvanijih u srednjoj Evropi, koje se nalazi na listi kulturne baštine UNESCO. Pored svega, čini se da Salzburgom, gde se rodio i odrastao Mocart, još uvek ulicama tiho odzvanja njegova uzvišena muzika, zbog čega se Salzburg još zove i „grad klasične muzike“. Pored Mocartove rodne kuće i Salzburške katedrale i mocart kugle predstavljaju veliku turističku atrakciju grada na reci Salcah, po kojoj je i dobio ime.

Tu je BANJA RAJHENHAL (Bad Reinchenhall), smeštena u pitomoj prirodi između alpskih vrhova Bavarske, pruža lekoviti miris alpske soli. Alpska so je glavno čudotvorno sredstvo Bad Rajhenhala. Ova so se nakupila na podzemnim slojevima kamenja, a koja potiče iz pra-mora koje je tu bilo pre 250 miliona godina. Ta so regeneriše disajne puteve, dezinfikuje i jača organizam. Pomešana sa tamošnjom izvorskom vodom, ona može da se inhalira, pije, ili da se u njoj kupa. U banji postoji Gradirhaus, nesvakidašnja građevina, duga 162 metra i visoka oko 20 metara. Zidovi te lepe građevine sadrže oko 200.000 snopova grana i stabala lekovite drvenaste biljke crne trnjine, naslaganih do 14 metara visine. Preko snopova kaplje dnevno oko 400.000 litara slane vode i vazduh pojačano obogaćuje česticama soli, koje prodiru u disajne puteve šetača.

Nakon što u ovoj banji udahnemo mir i zdravlje kroz lekovitu so i posetimo sjajan rudnik soli, očekuje nas i hedonizam u banjskim termama i saunama. U banji nas očekuje i slana poslastica, topla alpska jagnjetina na bosanski način, ali i čuvene bavarske kobasice, ili butkice uz originalna bavarska piva.

ORLOVO GNEZDO (Kelhsteinhaus) u bavarskim Alpima, od omraženog mesta, do turističke atrakcije, koju danas dnevno poseti preko 3000 turista, se nalazi na 1834mnv i pravo je graditeljsko čudo, koje su sagradili nacisti na vrhu Kelštajna, stenovite izbočine, u blizini grada Berthesgadena (Nacionalni park) na jugoistoku Nemačke. Koristili su ga isključivo članovi Nacističke partije za vladine i društvene sastanke, a poklonjeno je vođi, za njegov 50. rođendan. U njegovoj blizini je napisan „Mein kampf“, a pre nacista bio je omiljeno stecište planinara.

Posle Orlovog gnezda, glavu ćemo razbistriti pored JEZERA KENIGZE, (Konigssee) najdubljeg i najčistijeg jezera Nemačke, omiljenog mesta za rekreaciju i lov bavarskih kraljeva i aristokratije, koje spada u red nekoliko najlepših jezera u Evropi. Zato ćemo lepotu ovog jezera najbolje uvideti, pešačeći po obali i iznad jezera na kratkoj, kružnoj stazi.

Posle popodnevnog uživanja u bavarskoj jagnjetini, selimo se u Minhen, gde ćemo noćiti dve noći. Tema ovog putovanja nije Minhen, glavni grad Bavarske, koji godišnje poseti 70 miliona ljudi, već magični dvorci Bavarske.

DVORCI BAVARSKE, izgrađeni tokom prethodnih hiljadu godina u najjužnijoj nemačkoj pokrajini su tokom vekova bili mesta najvažnijih istorijskih događaja, u kojima su živele najpoznatije licnosti nemačke istorije.

Većina dvoraca koji su građeni posle srednjeg veka su građeni kao kraljevske, ili plemićke palate. Mi ćemo uživati u nesvakidašnjoj lepoti dvoraca, koje je sagradio, ili obnovio Ludvig II, koga su u narodu zvali „kralj bajke“. Njegova rođaka i najbolja prijateljica, carica Sisi je posle njegovog tragičnog kraja o njemu rekla: “Kralj nije lud; on je samo ekscentrik koji živi u svetu snova. Mogli su nežnije da ga paze i možda bi ga spasili tako tragičnog kraja.” Svoje snove on je sanjao spavajući danju, živeći noću i gradeći najlepše dvorce Bavarske, koje je do sada posetilo preko 50 miliona ljudi!

DVORAC NOJNŠVAJNŠTAJN, u podnožju Bavarskih Alpa, po mnogima je najlepši dvorac na svetu. Bio je inspiracija Voltu Dizniju za zamak Trnove Ružice, pa ga zovu i Diznijev dvorac. Osmislio ga je kralj Ludvig II, kao svoj dvorac iz snova, koji baš i izgleda kao iz bajke, jer je sagrađen na Labudovoj steni, po čemu je i dobio ime, „dvorac na labudovoj steni“. Pogled na njega iz doline, sa Marijinog mosta, zaista ostavlja bez daha, a sa belim kamenim zidinama i uskim kulama, u raskoši alpskih pejzaža, neprolazno se urezuje u pamćenje. Jedan je od najposećenijih dvoraca u Evropi, koga godišnje poseti oko tri miliona posetilaca.

DVORAC LINDERHOF, jedan od tri bajkovita dvorca kralja Ludviga II, koje je završio za života i njegovo omiljeno prebivalište, sagrađen je u rokoko stilu. Dvorac je okružen prelepim parkovima sa divnim građevinama, fontanama, paviljonima i terasama.

DVORAC HERENKINZE (Schloss Herrenchimsee), se nalazi na muškom ostrvu (Herreninsel) na najvećem Bavarskom jezeru, KIMSKOM JEZERU (jezeru Kimze- Chiemse). Do dvorca se može doći samo brodićem, koji plovi po romantičnom jezeru, sa patkama i labudovima. Pored muškog ostrva, na jezeru se nalazi i žensko ostrvo (Fraueninsel), kao i nenaseljeno ostrvo Krautinse. Dvorac je gradio Ludvig II, kao svoj novi Versaj, kao hram koji će čuvati uspomenu na francuskog kralja Luja XIV, na koga se ugledao, a prepun je detalja od zlata, mermera, porcelana… Kralj je u njemu boravio samo devet dana, a dvorac nije dovršen za njegovog života.

Nakon celodnevnog boravka na jezeru i u dvorcu, napuštamo Bavarsku i posle noćne vožnje, stižemo u Beograd u nedelju ujutru, da Vaskrs provedemo sa svojim bližnjima, u svojoj zemlji.

Datum:
29.04. – 05.05.2024.

Vreme polaska:
20:00 časova

Kotizacija: 150 EUR (po srednjem kursu na dan uplate) na bazi 40 i više učesnika, i obuhvata troškove prevoza komfornim autobusom, troškove putarina, parkinga, dozvola, ekoloških i drugih taksi, poreza i doprinosa, organizacionih troškova i doprinosa Društvu.

Moguća je doplata do 10 EUR za manji broj učesnika, kao i u slučaju velike promene cene prevoza, taksi i drugih putnih troškova na tršištu.

Ostali obavezni troškovi koji se plaćaju na licu mesta su: 180 EUR i obuhvataju troškove 4 prenoćišta u višekrevetnim sobama hotelskog i hostelskog tipa, sa posteljinom i peškirima u Minhenu i Salzburgu, sa boravišnim i drugim taksama koje naplaćuju objekti smeštaja, troškovi prenoćišta i ishrane vozača.

U ostale troškove nisu uračunati međunarodno putno zdravstveno osiguranje, ulaznice za dvorce, brodiće, druge ulaznice i lični troškovi.

Naknadno ćemo vas upoznati sa cenama ulaznica za dvorce, kada budu utvrđene za narednu sezonu.

Uz prijavu se prilaže fotografija 1.strane pasoša.

Plan akcije:

29.04.2024. (ponedeljak) noćna vožnja

20:00h – Polazak iz Beograda, sa ugla Sarajevske i Drinske ulice (parkić pored Gazele). Putovanje preko Hrvatske i Slovenije, do Halštata u Austriji. Usputne pauze po potrebi.

30.04.2024. (utorak) Halštat, Bad Išl, jezero Volgangze i Salzburg

Dolazak u Halštat u jutarnjim satima. Predah za doručak i kaficu…

Obilazak Halštata i pešačenje iznad grada, na stazi dugoj nekoliko kilometara, kako bismo se sa vidikovaca divili najfotogeničnijem gradu i istoimenom jezeru Austrije. U Halštatu se nalazi najstariji rudnik soli na svetu. Takođe, za vreme dvosatnog boravka u Halštatu, možete se provozati električnim čamcem po ovom bajkovitom jezeru.

10:30h – Prevoz iz Halštata u Bad Išl. Obilazak ove carske banje (Carska vila i park sa letnjom rezidencijom porodice Habzburg).

U Bad Išlu nećemo propustiti priliku da se zasladimo čuvenim išlerima, u najpoznatijoj austrijskoj poslastičarnici “Zauner”.

Na putu do Salzburga, uživaćemo u vožnji pored jezera Volfgangze (Wolfgangsee), koje je jedno od najlepših austrijskih jezera i poznato turističko mesto. Predah pored jezera napravićemo u mestu Sv Volfgang. Ako bude bilo vremena, napravićemo kratku pauzu i u mestu Sv. Gilgen gde se nalazi rodna kuća Mocartove majke i crkvu sv. Egidija, stari gradski trg sa gradskom većnicom i hotel „Post“ sa oslikanom fasadom.

Nastavak putovanja do Salzburga.

15:30h – Očekivano vreme dolaska u Salzburg. Razmeštaj u hostelu u višekrevetnim sobama, sa posteljinom, peškirima i upotrebom kupatila.

Popodne i veče u Salzburgu, svako će provesti na svoj način. Možemo zajedno obići njegove znamenitosti. Salzburg je grad sa prelepim palatama (Mirabel), baštama i zamkovima, poput Hohensalzburg tvrđave, sa koje se pruža predivan panoramski pogled na grad. Tu je Mocartova kuća, Salzburška katedrala, groblje Sv. Petra sa ranohrišćanskim katakombama, staro gradsko jezgro (UNESCO), centralni park Wolksgarten, zoo vrt sa preko 1200 životinja, šetnja pored reke Salzah…

01.05.2024. (sreda) Banja Rajhenhal, rudnik soli, terme, saune…

08:30h – Prevoz do banje Rajhenhal. Uživanje u gradskom Kur parku sa fontanom sa slanom vodom, pored reke i malih vodopada, odakle se pružaju pogledi na severoistočne Alpe. Zdravo osvežavajući momenti pored Gradirhausa, sa lekovitim stabljikama trnjine preko kojih kaplje slana voda.

Poseta rudniku soli. (Ulaznice za grupe su bile 11,5 evra po osobi). Ko ne želi da ide u rudnik soli, može na svoj način uživati u banji.

Nakon obilaska rudnika, uz prethodnu najavu u restoranu, možemo ručati jedno od nekoliko tradicionalnih bavarskih jela po izboru, uz degustaciju lokalnih piva, po ceni od oko 15 evra po osobi.

Popodne je rezervisano za opuštanje u termama banje sa toplom slanom vodom, unutrašnjim i spoljnim bazenima, turskim kupatilom, slanim sobama…(Ulaznica je bila oko 25 evra po osobi).

Prevoz u Salzburg, u večernjim satima.

02.05.2024. (četvrtak) Orlovo gnezdo (Kelhsteinhaus, 1834mnv) i jezero Kenigze (600mnv)

08:00h – Napuštanje smeštaja sa svojim stvarima i prevoz našim busom do gradića Betsgarden (Berchtsgaden) u podnožju Orlovog gnezda. Ko ne želi da se penje na Orlovo gnezdo, može da ostane i uživa u ovom ljupkom gradiću do dolaska grupe. Grupa za Orlovo gnezdo prevozi se našim busom par kilometara dalje. Odatle se vozimo organizovanim busom, čija je autobuska karta i ulaznica u Orlovo gnezdo (bila je 30,80 evra za grupe, u oba pravca). Sa okretišta busa, pri vrhu Orlovog gnezda, do zadnjih 124 metra uspona, popećemo se pešačeći, a ko ne želi, može se popeti i liftom do samog vrha odnosno granitne građevine – danas restorana, na 1834mnv. Obilazak i šetnja oko Orlovog gnezda, sa lakim usponom na obližnje vidikovce. Silazak do organizovanog busa, koji nas prevozi do našeg busa.
11:00h – Prevoz do jezera Kenigze (Konigssee, Kraljevsko jezero).

Pešačenje oko 6-8km pored ovog idiličnog jezera, u nacionalnom parku Berchtesgaden, na stazi sa tipičnim alpskim pejsažima. (Oko 200-300m uspona i isto toliko silaska).

Ko želi, može se brodićem voziti po jezeru po ceni od oko 22 evra po osobi.

15:00h – Prevoz u banju Rajhenhal. Organizovani, zajednički ručak (topla pečena alpska jagnjetina, koju priprema naš čovek na bosanski način). Ko ne želi jagnjetinu uz prethodnu prijavu kod vodiča, može naručiti ribu. Ovaj ručak nije obavezan.
18:00h – Prevoz do Minhena.
20:00h – Smeštaj u hotelu, u višekrevetnim sobama, sa posteljinom, peškirima i upotrebom kupatila.

03.05.2024. (petak) dvorci Nojšvajnštajn i Linderhof, Oberamegau

06:30h – Prevoz do donjeg dvorca Hoenšvangau, u kome je odrastao kralj Ludvig II. Ovaj dvorac ne obilazimo, već pešačimo oko 40 minuta do gornjeg dvorca Nojnštvajnštajn. Sledi obilazak ovog najslavnijeg dvorca Bavarske, sa njegovim parkovima i baštama, kao i pešačkim stazama oko njega.
13:00h – Prevoz do dvorca Linderhof i obilazak dvorca.
16:00h – Prevoz do mesta ui obilazak Oberamergau, svetski poznatog po prelepo oslikanim fasadama kuća, kojima su u ovim delovima Alpa bogati iskazivali svoju moć. U njemu se od 17.veka odvija manifestacija potsećanja na Hristovo stradanje na putu za Golgotu, u kojoj učestvuje hiljade ljudi.

Cena grupne ulaznice za dvorce još nije odredjena za 2024.godinu, a bila je 31 evra. Kada bude određena, obavestićemo prijavljene učesnike.

Prevoz u Minhen u večernjim satima. Ako bude bilo vremena, bar ćemo proći našim prevozom pored još jednog dvorca Bavarske – barokne palate Ninfenburg, u zapadnom Minhenu, koji je bio glavna letnja rezidencija bivših vladara Bavarske, u kome je rođen i kralj Ludvig II.

04.05.2024. (subota) Kimsko jezero i dvorac Kimze, noćna vožnja u Beograd

08:00h – Napuštanje hotela sa svojim stvarima i prevoz do mesta Prien na jezeru Kimze, 525mnv (Chiemsee).
10:00h – Vožnja na velikoj kružnoj turi po jezeru, brodićem (ulaznica je bila 15,40 evra) do muškog ostrva na kome se nalazi dvorski kompleks sa Novim dvorcem Herenkinze (Neues Schloss). Obilazak dvorca i njegove okoline. Vožnja brodićem do ženskog ostrva Fraueninse, na kome se nalazi Stari dvorac (Altes Schloss), sa samostanom, ali i kafićima i restoranima. Celodnevno uživanje na ostrvima i jezeru i povratak u Prien.
19:00h – Noćna vožnja do Beograda, preko Austrije, Slovenije i Hrvatske. Usputne pauze po potrebi.

05.05.2023. (nedelja)

08:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd.

OPREMA:

Izletnička oprema za prolećne uslove. Možete poneti planinarske cipele iako ćemo se uglavnom kretati po stazama namenjenim izletnicima. Ponesite zaštitu od kiše, vetra i sunca. Svaki učesnik je dužan da ponese PASOŠ, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2024. godinu.

Obavezno je da svaki učesnik obezbedi putno zdravstveno osiguranje.

Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.)

HRANA I VODA:

U sopstvenoj organizaciji. Po prethodnoj prijavi vodiču, možemo organizovati ručak sa jagnjetinom (oko 20 evra po osobi) i ručak sa bavarskim kobasicama, ili butkicama (oko 15 evra), koji ne ulaze u obavezne troškove i naknadno se plaćaju.
U toku putovanja, obratićemo pažnju na priliku da se snabdemo dodatnom hranom i napitcima (benzinske stanice, marketi…)

ROK ZA PRIJAVU I UPLATU:

Do popune mesta, a najkasnije do 01.03.2024., sa akontacijom od 150 EUR (u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu na dan uplate). Možete se prijaviti vodiču, ili pomoćniku vodiča akcije, preko sajta društva, e-mail-om, sms porukom, viber-om, ili telefonom.

U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

Vođa akcije: Tadija Dimitrijević

Broj licence PSS: MB 451 UIAA

tel. 064/0304582

Pomoćnik vođe akcije: Snežana Dimitrijević

Broj licence PSS: MB 592 UIAA

tel.  064/6502393

Gorska služba spašavanja tel.

062/46-46-46

Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan. Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”. Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.

Detaljan plan akcije možete preuzeti ovde:

Za akcije koje organizuje Planinarsko društvo “Josif Pančić” iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije
putovanja iz Pravilnika o vrsti i uslovima garancije putovanja (Sl. glasnika RS br. 2/2016).

Za akciju se možete prijaviti na sastancima planinarskog društva, popunjavanjem donjeg formulara, emailom ili telefonom.  snezanaadd@gmail.com

  Tadija Dimitrijević 064/0304582

  Snežana Dimitrijević 064/6502393

  Detalji

  Početak:
  29 априла @ 20:00
  Kraj:
  5 маја @ 08:00
  Događaj Category:

  Mesto

  Vodiči: Tadija Dimitrijević 064/0304582, Snežana Dimitrijević 064/6502393

  Organizator

  PD Josif Pančić
  Telefon:
  +381 64 0304582
  E-pošta:
  pjpancic@gmail.com

  Dodajte komentar

  eight − 2 =

  Planinarsko društvo "Josif Pančić"

  Kontakt

  Matični broj: 07065205
  PIB: 100256794
  Adresa: Bulevar Despota Stefana 107, Beograd - Palilula
  +381 64 03 04 582
  pjpancic@gmail.com

  Pridružite nam se na Viberu!

  Ovaj sajt je namenjen za obaveštavanje planinara, članova društva i klubova, učlanjenih u Planinarski savez Srbije u vezi planinarskih aktivnosti.

  Kontakt

  Planinarsko društvo "Josif Pančić"

  Matični broj: 07065205
  PIB: 100256794
  Adresa: Bulevar Despota Stefana 107, Beograd - Palilula
  +381 64 03 04 582
  pjpancic@gmail.com

  Brzi linkovi

  Ovaj sajt je namenjen za obaveštavanje planinara, članova društva i klubova, učlanjenih u Planinarski savez Srbije u vezi planinarskih aktivnosti.

  Fondacija 1% © 2021. All Rights Reserved.