Loading Događaji

« All Događaji

 • Ovaj događaj je prošao.

Francuska i Italija: Svaki korak – jedna slika: Ligurija (Cinque Terre), Toskana (Firenca i Piza), Korzika (“Kružna tura”) 01. – 14.09.2023.

1 септембра @ 18:00 - 14 септембра @ 14:00

Ajmo jedan krug – po Korzici! A kako stići na to francusko rajsko ostrvo, a ne proći famozne regije prelepe Italije, Liguriju i Toskanu? Sve je čista poezija. I eto stiha: SVAKI KORAK JEDNA SLIKA – LIGURIJA, TOSKANA, KORZIKA.

Zagrevanje počinje u srcu Toskane, u njenom glavnom gradu Firenci, koji ostavlja bez daha.

Kad se preselimo na Korziku i kad jednim pogledom uhvatimo predivne planinske vrhove, deltu reke i Porto zaliv: (Pilanski kalan, zaliv Girolata, rezervat Skadole) proglašen svetskom prirodnom baštinom, shvatićemo zašto je Korzika tako romantična i lepa.

Kada se odvojimo od lepote zaliva Porto i uživanja na peskovitim plažama tirkiznog mora Mediterana, odatle ćemo svakoga dana na drugom mestu uživati u sjajnom aktivnom odmoru, na dobro oproban način: kroz lagodno planinarenje, izlete, kupanje i istraživanje najzanimljivijih i najlepših gradova, staza i plaža Korzike, zapljuskivane talasima Ligurskog i Tirenskog mora.

Kada na “kružnoj stazi” napravimo ceo krug po Korzici, bajka se nastavlja u Italiji, u nacionalnom parku, još jednoj rajskoj oblasti, na listi UNESKO – u 5 neponovljivih, čarobnih „šarenih“ ribarskih sela LIGURIJE – Ćinkve tere (Cinque terre), kroz koja ćemo pešačiti i kupati se: Riomađore, Manarola, Kornilija, Vernaca i Monteroso. Žao nam je, nema dalje…

Datum:
01. – 14.09.2023.

Vreme polaska:
18:00 časova

Kotizacija:

350 EUR (po srednjem kursu NBS na dan uplate), za 40 i više učesnika i obuhvata troškove prevoza konfornim autobusom sa 2 vozača, sa putarinama, ekološkim i drugim taksama, porezima i doprinosima.
Moguća je doplata do 50 EUR za manji broj učesnika, kao i u slučaju promene cene prevoza, taksi i drugih putnih troškova na tršištu.

Ostali troškovi,  koji se plaćaju na licu mesta: 540 EUR i obuhvataju troškove 11 prenoćišta u manjekrevetnim sobama hotelskog i hostelskog tipa u Italiji i višekrevetnim opremljenim apartmanima i vili na Korzici, sa boravišnim i drugim taksama koje naplaćuju objekti smeštaja, troškovi prevoza trajektom, parkinzi, dozvole i organizacioni troškovi.
U hotelu u Firenci, prenoćište je sa doručkom, koji ulazi u cenu smeštaja.
U jednom objektu smeštaja (2 noći) posteljina i peškiri nisu uključeni u cenu pa se mogu posebno doplatiti (oko 10+5 evra), ili ponesite svoje.

U cenu akcije nije uračunato međunarodno putno zdravstveno osiguranje, (obavezno ga obezbeđuje svaki učesnik za sebe), karte, lokalni prevoz i drugi individualni troškovi.

Plan akcije:

01.09.2023. (petak) Putovanje kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju

18:00h – Polazak iz Beograda, sa ugla Sarajevske i Drinske ulice (parkić pored Gazele). Noćna vožnja preko Hrvatske i Slovenije, do Italije i Firence, sa usputnim pauzama.

02.09.2023. (subota) Toskana: Firenca

10:00h – Očekivano vreme dolaska u Firencu, jedan od najlepših gradova Italije. Smeštaj u hotelu i celodnevno, individualno uživanje u srcu Toskane i glavnom gradu ove regije, gradu čijim šarmom odiše cela Toskana. U ovom gradu smeštenom na reci Arno, nezaobilazan je obilazak Firencijske katedrale, simbola Firence, trg Piazza della Signoria, crkva Santa Croce, Most Ponte Vecchio, palata Pitti i Bobolli vrtovi, galerija Uffizi i mnoga druga mesta.

03.09.2023. (nedelja) Livorno, Bastija (prevoz trajektom na Korziku)

09:00h – Napuštanje smeštaja i prevoz do Livorna.
13:00h – Ukrcavanje i prevoz trajektom na Korziku.
19:00h – Očekivano vreme pristajanja trajekta, na Korziku, u Bastiju. Prevoz do Santa Lucia Di Moriani. Razmeštaj u apartmane u blizini plaže na obali Tirenskog mora. (U ovim apartmanima posteljina i peškiri se dodatno naplaćuju, a možete poneti i svoje).

04.09.2023. (ponedeljak) relax na plažama u Santa Lucia Di Moriani

Celodnevno uživanje i kupanje na plažama Tirenske obale.

05.09.2023. (utorak) Kort, zaliv Porto

08:00h – Napuštanje apartmana i prevoz do „srca Korzike“, grada Kort (Corte), u kome je u 18.veku proglašena Republika Korzika, kada je ovo ostrvo kratko imalo nezavisnost i bilo je prva država u svetu koja je izjednačila pravo glasa muškaraca i žena. Ovo je jedini grad na ostrvu u kome postoji Univerzitet, a krasi ga i utvrđenje “orlovo gnezdo” na steni.
09:30h – Dolazak u Kort. Indidividualni obilazak grada. Popodnevni prevoz u zaliv Porto, prirodni rezervat pod zaštitom UNESKO. (Vožnja je oko 3 sata).

Dolazak u zaliv Porto i razmeštaj po apartmanima.

06.09.2023. (sreda) Plaže zaliva Porto

“Instaliranje” na seveozapadnoj obali Mediterana (Ligurijskog mora), na plažama u zalivu Porto, “svako na svoj način“.

07.09.2023. (četvrtak) Pilanski kalan, zaliv i plaža Pero, rt Omigna

08:00h – Prevoz iz Porta, popularnim planinskim putem pored neobičnih stena Pilanskog kalana, isklesanih vodom, vetrom i vremenom koje su poprimile najneobičnije oblike, zbog čega se ceo ovaj predeo, kao prirodni rezervat nalazi na listi svetske baštine UNESKO. Kratko pešačenje kroz Pilanski kalan.

Vožnja do Piana, tipičnog korzikanskog idiličnog sela. Obilazak sela, kafica, doručak, vidikovci…

Prevoz do zaliva Pero. Dobro oprobana hedonija koja se sastoji iz laganog pešačenja i kupanja – celodnevno švrljanje po najlepšim plažama sa tirkiznim morem od zaliva i plaže Pero do rta Omigna, sa kulom iz vremena Đenove. Prevoz u Porto u ranim večernjim satima (ukupno pešačenje je oko 10-12km, sa par stotina metara uspona i silaska).

08.09.2023. (petak) Prirodni rezervat: Skadole i zaliv Girolata

09:00h – Prevoz do Osanija (40min). Pešačenje (obavezne planinarske cipele) do plaže Tuara udaljene 2,5km, sa 250m silaska. Kupanje na plaži. Nastavljamo dalje pešačenje iznad plaže, do oboda Skandole, dela rezervata prirode na listi svetske baštine UNESKO, koji ima samo pomorski pristup.

Kupanje na zalivskoj plaži Girolata i kratak obilazak još jednog korzikanskog seoceta, istoimenog naziva, do koga nema puta. Povratak delom šumovitom stazom, sa pogledima na zaliv. Dužina cele staze je oko 10-12km, sa oko 500-600m uspona. Prevoz do zaliva Porto u ranim večernjim satima.

Po dogovoru, ova dnevna aktivnost se može skratiti, ostankom na nekoj od usputnih plaža.

09.09.2023. (subota) Ajačo, Sarte, Bonifasio, Porto Vekjo…

07:00h – Napuštanje apartmana u zalivu Porto. Selimo se na zapad i jug Korzike. Prevoz do grada Ajačo, glavnog grada Korzike i rodnog mesta Napoleona Bonaparte.
09:30h – Obilazak grada. Znamenitosti: rodna kuća Napoleona Bonaparte, stari deo grada iz 13 veka, kada su ga otkrili Đenovljani, sa glavnom, velikom lukom, istorijskim delom grada sa šarmantnim uskim uličicama, katedralom Naša Gospa Milostiva, sa slikom Ežena Delakroe “Sveto srce”. U centru grada nalazi se De Golov trg, veliki trg sa statuom Napoleona na konju.
12:00h – Prevoz do Sartea.
14:00h – Obilazak „najkorzikanskijeg grada“ od svih starih gradova Korzike, koji se još naziva i gradom umetnosti i istorije. Znamenitosti: Crkva Svete Marije, Gradska većnica smeštena u nekadašnjoj palati guvernera Đenove i Muzej praistorije. Svakog maja u Sartenu se slavi Korzikanski karneval.
15:30h – Prevoz do Bonifasija.
17:00h – Dolazak u Bonifasio (Bonifacio), grad – tvrđavu iz 9.veka. Uživanje u gradu na živopisnoj litici, sa predivnim zalivom i srednjevekovnim šarmantim ulicama okićenim kućama gradjenim u starom stilu, sa crkvom Sv.Marije i Sv.Dominika i brojnim lepim plažama. U blizini se nalazi najveći prirodni rezervat na Korzici, moreuz Bonifačo.
19:00h – Prevoz na istok Korzike, u blizini Porto Vekja. Smeštaj u apartmanima.

10.09.2023. (nedelja) Porto Vekjo

“Instaliranje” u blizini Porto Vekja, na plaži Santa Giulia, koju zapljuskuju talasi Tirenskog mora.

11.09.2023. (ponedeljak)

Sređivanje utisaka sa letovanja po plažama u okolini. “Odmor od odmora”. Poslednji dan za uživanje na Korzici.

12.09.2023. (utorak) Porto Vekjo, Bastija, Livorno, Piza

07:00h – Napuštanje smeštaja. Prevoz do Bastije.
10:00h – Dolazak u Bastiju. Obilazak grada. Sagradili su ga Đenovljani u 14. veku i zaštitili jakim bedemima. Bila je glavni grad Korzike do 1811. godine, kada je Napoleon proglasio svoj rodni grad Ajačo za prestonicu Korzike. Znamenitosti: Trg Sv.Nikole, barokna crkva Kapela bezgrešnog začeća i Kapela Sv. Roša, Đenovljanskva tvrđava iz 14.veka.
14:00h – Ukrcavanje na trajekt i povratak u Italiju, iz Bastije u Livorno.
19:00h – Pristajanje u Livorno. Prevoz u Pizzu. Ponovni susret sa Toskanom u svetlu još jednog nadahnutog i slavnog grada. Razmeštaj u višekrevetnim sobama u hostelu. Individualan obilazak grada i njegovih atrakcija: stari grad, Krivi toranj, katedrala Uspenja Sv.Marije, krstionica Battistero, crkva Santa Maria della Spina, ulica Borgo, Palata vitezova, Ponte di Meco na reci Arno.

13.09.2023. (sreda) Piza, La Specia, Ćinkve Tere

Napuštanje smeštaja sa stvarima i rani prevoz iz Pize u grad La Specie. Kupovina karata za voz i prevoz vozom do nacionalnog parka Ćinkve tere.
CELODNEVNA HEDONIJA: Individualno pešačenje i kupanje po ličnom izboru po 5 magičnih ribarskih sela, Riomađore, Manarola, Kornilija, Vernaca i Monteroso. Voz saobraća kao Hop-of-hop-on autobus. Povratak vozom u La Speciu.
22:00h – Okupljanje svih učesnika akcije i povratak za Beograd, preko Slovenije i Hrvatske, uz usputne pauze po potrebi.

14.09.2023. (četvrtak) Povratak u Beograd

14:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Sarajevske i Drinske ulice.

OPREMA:

Primerena godišnjem dobu i program putovanja i letovanja. Preporuka je da ponesete planinarske cipele, biće potrebne na nekim kamenitim stazama za pešačenje.
Svako je dužan da ponese PASOŠ, i obezbedi međunarodno putno zdravstveno osiguranje, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.).

NAPOMENA:

Nosite prtljag samo onoliko koliko možete sami da ponesete, zbog mogućnosti da ga sami nosite, u centrima gradova gde je zabranjen ulaz autobusima i gde objektu smeštaja nije moguće prići autobusom.

HRANA I VODA:

U sopstvenoj organizaciji. Apartmani su opremnjeni kuhinjama.

ROK ZA PRIJAVU I UPLATU:

Do popune mesta, najkasnije do 01.06.2023., sa uplatom kotizacije od 350 EUR. Po ličnom izboru moguće je kotizaciju platiti u nekoliko rata.Uz prijavu potrebno je priložiti fotografiju prve strane pasoša. Možete se prijaviti  vodiču, ili zameniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom. Moguće je prijavljivanje na sastancima Društva, utorkom od 18:30 sati, u svečanoj sali OŠ “Jelena Ćetković”, ul. Vranjska br. 26, Zvezdara – Lion, po prethodnoj najavi dolaska kod vodiča akcije.

U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

Vođa akcije: Tadija Dimitrijević

Broj licence PSS: MB 451 UIAA

tel. 064/0304582

Pomoćnik vođe akcije: Snežana Dimitrijević

Broj licence PSS: MB 592 UIAA

tel. 064/6502393

Gorska služba spašavanja tel.

063/466-466

Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan. Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”. Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.

Detaljan plan akcije možete preuzeti ovde:

Za akcije koje organizuje Planinarsko društvo “Josif Pančić” iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije
putovanja iz Pravilnika o vrsti i uslovima garancije putovanja (Sl. glasnika RS br. 2/2016).

Za akciju se možete prijaviti na sastancima planinarskog društva, popunjavanjem donjeg formulara, emailom ili telefonom.  idudani48@gmail.com

  snezanaadd@gmail.com

  Tadija Dimitrijević: 064/0304582

  Snežana Dimitrijević: 064/6502393

  Detalji

  Početak:
  1 септембра @ 18:00
  Kraj:
  14 септембра @ 14:00
  Događaj Category:

  Mesto

  Vodiči: Tadija Dimitrijević 064/0304582, Snežana Dimitrijević 064/6502393

  Organizator

  PD Josif Pančić
  Telefon:
  +381 64 0304582
  E-pošta:
  pjpancic@gmail.com

  Dodajte komentar

  nineteen + fifteen =

  Kontakt

  Planinarsko društvo "Josif Pančić"

  Matični broj: 07065205
  PIB: 100256794
  Adresa: Bulevar Despota Stefana 107, Beograd - Palilula
  +381 64 03 04 582
  pjpancic@gmail.com

  Brzi linkovi

  Ovaj sajt je namenjen za obaveštavanje planinara, članova društva i klubova, učlanjenih u Planinarski savez Srbije u vezi planinarskih aktivnosti.

  Kontakt

  Planinarsko društvo "Josif Pančić"

  Matični broj: 07065205
  PIB: 100256794
  Adresa: Bulevar Despota Stefana 107, Beograd - Palilula
  +381 64 03 04 582
  pjpancic@gmail.com

  Brzi linkovi

  Ovaj sajt je namenjen za obaveštavanje planinara, članova društva i klubova, učlanjenih u Planinarski savez Srbije u vezi planinarskih aktivnosti.

  Fondacija 1% © 2021. All Rights Reserved.