Loading Događaji

« All Događaji

Južna Albanija: planina Mali, kanjon Djipe, Saranda, Himara, Ksamil, Butrint, Đirokastro 08. – 18.09.2022.

8 септембра @ 23:00 - 18 септембра @ 22:00

Južna Albanija, Jonsko more, preko puta Krfa. AKTIVAN ODMOR: planinarenje i letovanje “od plaže do plaže”. Dve destinacije na listi UNESKO, kanjon Djipe, “Plavo oko”, najlepše plaže i druge prirodne atrakcije južne Albanije

Datum:
08. -18.09.2022.

Vreme polaska:
23:00 časova

Kotizacija:

135 €  (moguće je manje uvećanje kotizacije do 5 €, u slučaju značajnog uvećanja cene goriva na tržištu) i obuhvata prevoz, putarine, parkinge, poreze i doprinose i doprinose Društvu.

Ostali troškovi,  koji se plaćaju na licu mesta: 95 € i obuhvataju smeštaj i boravišnu taksu.

U ostale troškove nisu uračunati troškovi obaveznog putnog osiguranja (svaki učesnik je dužan da ga obezbedi), individualni troškovi, kao ni ulaznice za turističke sadržaje na izletima.

Plan akcije:

08.09.2022. (četvrtak) Srbija – Makedonija

23:00h – Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice, autoputem, preko Vranja i Preševa, Ohrida i Struge, do makedonsko – albanske granice, sa usputnim pauzama po potrebi.

09.09.2022. (petak) Makedonija – Albanija

12:00h – Očekivano vreme dolaska na granični prelaz između Makedonije i Albanije (Kafasan). Nastavak putovanja preko Albanije do Sarande, sa usputnim pauzama po potrebi.
18:00h – Očekivano vreme dolaska u Sarandu. Razmeštaj u višekrevetnim apartmanima udaljenim 100 metara od morske plaže, sa sopstvenim opremnjenim kuhinjama.

10.09.2022. (subota) Saranda

Dan za odmor od puta i upoznavanje sa Sarandom i njenim lepim plažama, sa tirkiznom bojom Jonskog mora „preko puta“ Krfa.

11.09.2022. (nedelja) Butrint i Ksamil

Jutarnji prevoz i obilazak Nacionalnog parka Butrint, kao i arheološkog nalazišta pod zaštitom UNESKO. Zajedno čine celinu od oko stotinak kvadratnih kilometara, jezera, močvara livada i ostrva, sa više od 1000 biljnih i životinjskih vrsta. Arheološko nalazište iz 5.veka nove ere, čine ostaci rimskog amfiteatra, kupatila, kapele, gradske kapije i mletačkog zamka iz 13. veka, koji je pretvoren u muzej.
Prevoz do ribarskog, primorskog seoceta Ksamila, očaravajućeg mesta u blizini grčke granice, koga albanci zovu “albanski Bora Bora”. Nije ni čudo kada vam na malenim plažicama Ksamila zastaje dah od malih uvala, sitnih kristala peska i prozirne, kao staklo biste vode, koja vas mami da zaplivate i dugo ne izađete na obalu.
Napuštanje ovog raja na zemlji i jedne od najlepših destinacija na jonskom moru u Albaniji u večernjim satima i prevoz u Sarandu.

12.09.2022. (ponedeljak) Himara, kanjon i plaza Djipe

Jutarnji prevoz i kratko pešačenje do romantične uvale sa plažom Liamani na kojoj ćemo se kupati i popiti kaficu u restoranu na plaži.
Prevoz do Himare, grada sa većinskim grčkim stanovništvom, brojnim tradicionalnim tavernama, netaknutom prirodom i možda najtoplijom vodom na ovom delu mora. Ko želi, može celoga dana uživati na plažama Himare – Spile, Marači, Prinos, Potami i drugim, možda najlepšim plažama na celoj albanskoj obali.
Ostali nastavljaju prevoz prema kanjonu Djipe. Ovaj kanjon, sa plažom Djipe na njegovom kraju, koja je zasigurno jedna od najlepših na Jonskom moru čini spektakularan prirodni ambijent. Do plaže ćemo se spustiti pešačenjem za manje od sat vremena. Nakon što se okupamo na ovoj magičnoj plaži, pešačićemo još oko sat vremena u kanjonu Djipe. Ko ne želi da pešači po kanjonu, može se kupati na ovoj magičnoj plaži, ušuškanoj medju stenama. U popodnevnim satima uspon do autobusa, oko sat vremena.
U povratku u Himaru, kratak večernji obilazak grada, okupljanje obe grupe i prevoz u Sarandu.

13.09.2022. (utorak) Pešačenje i panoramsko razglednje Sarande

Na ovom prepodnevnom izletu, pešačićemo do ostataka manastira 40 Svetitelja, po kome je Saranda dobila ime. Izgrađen je u 6.veku, kao važno vizantisko mesto hodočašća, a ime je dobio po 40 mučenika iz Sebaste, postradalih za pravosljavlje, zbog čega je imao 40 soba. Мanastir je odigrao važnu ulogu u istoriji Sarande, dajući gradu prvobitno ime “Agi Saranda” (“Četrdeset svetaca”), kasnije je ime skraćeno uklanjanjem “Agi” i tako je grad dobio današnje ime Saranda (“četrdeset”).
Pešačićemo i do srednjovekovne tvrđave Lekursi, odakle se iz restorana u tvrđavi pruža spektakularan pogled na čitav grad i susedni grčki Krf.

14.09.2022. (sreda) Plavo oko, planina Mali i Đirokastro

Jutarnji prevoz do manastira Mesopotam, posvećenom Sv. Nikoli. Obilazak ovog manastira iz 11. veka, koji je svedok bitke izmedju Vizantije i Normanske vojske. Nastavak prevoza do prirodnog fenomena – izvora reke Bistrice, na zapadnom podnožju planine Mali. Obilazak “Plavog oka” ili “rupe bez dna”, kako se još zove ova, jedna od najvećih prirodnih atrakcija Albanije, gde čarobno plava voda sa mehurićima izvire sa dubine od najmanje 50-60 metara. Skokom i kupanjem u ledenoj vodi izvora, retki izmame uzdahe posetilaca.
Prevoz do Đirokastra, grada, sa oko 30 hiljada stanovnika, uglavnom Albanaca i Grka, rodnom mestu Envera Hodže. Ovaj grad je upisan na UNESCO listu svetske baštine, kao redak primer dobro očuvanog otomanskog grada koji su sazidali veleposednici.
Uživanje u obilasku ovog zaista očaravajućeg i autentičnog gradića “sa hiljadu stepenica”, sa stotinama kuća u obliku kula otomanskog stila, jedinstvenih kamenih krovova, sa posetom tvrđavi, koja dominira gradom.
Nastavak pešačenja istočnim padinama planine Mali i Đerđa, na stazi dugoj 5 – 15 km, sa usponom od 300-600m, do visine od 950m i isto tolikim spustom, prema mogućnostima i želji učesnika akcije. Povratak u Đjirokastro i romantično veče u “kamenom gradu”. Prevoz u Sarandu.

15.09.2022. (četvrtak) Pešačenje i kupanje “od plaže do plaže”, južno od Sarande

Celodnevno pešačenje i kupanje od plaže do plaže, južno od Sarande. Uživanje u zalasku sunca na Manastirskoj plaži. Prevoz do smeštaja.

16.09.2022. (petak) Saranda za “svoju dušu”

Ovo je dan koji možete provesti na svoj način i za “svoju dušu”, tako što ćete uživati na plažama Sarande i okoline, obilasku grada, otići na izlet brodićem do okolnih uvala, ili posetiti Krf.
Ne samo ovaj, već i svaki od prethodnih dana možete provesti “za svoju dušu” u Sarandi i okolini, bez obaveze učestvovanja u planu ovog putovanja.

17.09.2022. (subota) Kupanje u Sarandi i prevoz: Albanija – Makedonija

Do 10:00h -Napuštanje objekta smeštaja i pakovanje stvari u prevoz. Vreme za kupanje i druge slobodne aktivnosti u Sarandi.
19:00h -Okupljanje grupe kod prevoza i noćna vožnja kao i u dolasku preko Makedonije do Srbije, sa usputnim pauzama po potrebi.

18.09.2022. (nedelja) Makedonija – Srbija

22:00h – Očekivano vreme dolaska u Beograd, na ugao Drinske i Sarajevske ulice.

OPREMA:

Za pešačenje leti u primorskom području. Svaki učesnik je dužan da ponese PASOŠ ILI LIČNU KARTU, obavezno putno osiguranje i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima ranac za jednodnevno pešačenje. Svaki učesnik dužan je da kod sebe ima zavoj, gazu i dezinfekciono sredstvo.

VAŽNO:

Na ovom putovanju poštovaće se sve mere za zaštitu od korona virusa, propisane od strane državnih organa Srbije, Makedonije, kroz koju prolazimo i Albanije.

Ukoliko bude potrebno biće neophodno obezbediti eventualnu medicinsku potvrdu koja se bude zahtevala na dan putovanja.

HRANA I VODA:

Iz ranca na planinarenju i u Sarandi.

ROK ZA PRIJAVU I UPLATU:

Do popune mesta, sa uplatom kotizacije od 135 €. Možete se prijaviti  vodiču, ili zameniku vodiča akcije, e-mail-om, sms porukom, viber-om ili telefonom. Takođe, možete se prijaviti i na sastanku Društva, utorkom od 18:30 sati, u svečanoj sali OŠ “Jelena Ćetković”, ul. Vranjska br. 26, Zvezdara – Lion.

Iznos od 95 € za smeštaj, treba pripremiti, ukoliko bude bilo potrebno plaćanje unapred.

U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća jer je ukalkulisan u troškove kotizacije.

Vođa akcije: Tadija Dimitrijević

Broj licence PSS: MB 451 UIAA

tel. 064/0304582 

Pomoćnik vođe akcije: Snežana Dimitrijević

Broj licence PSS: MB 592 UIAA

tel. 064/6502393

Gorska služba spašavanja tel.

063/466-466

Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan. Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti”. Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.

Detaljan plan akcije možete preuzeti ovde:

Za akcije koje organizuje Planinarsko društvo “Josif Pančić” iz Beograda nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije
putovanja iz Pravilnika o vrsti i uslovima garancije putovanja (Sl. glasnika RS br. 2/2016).

Za akciju se možete prijaviti na sastancima planinarskog društva, popunjavanjem donjeg formulara, emailom ili telefonom.  idudani48@gmail.com

  snezanaadd@gmail.com

  Tadija Dimitrijević 064/0304582

  Snežana Dimitrijević: 064/6502393

  Maria Popović: 069/2588518

  Detalji

  Početak:
  8 септембра @ 23:00
  Kraj:
  18 септембра @ 22:00
  Događaj Categories:
  ,

  Mesto

  Vodiči: Tadija Dimitrijević 064/0304582, Snežana Dimitrijević 064/6502393

  Organizator

  PD Josif Pančić
  Telefon:
  +381 64 0304582
  E-pošta:
  pjpancic@gmail.com

  Dodajte komentar

  7 − three =

  Kontakt

  Planinarsko društvo "Josif Pančić"

  Matični broj: 07065205
  PIB: 100256794
  Adresa: Bulevar Despota Stefana 107, Beograd - Palilula
  +381 64 03 04 582
  pjpancic@gmail.com

  Brzi linkovi

  Ovaj sajt je namenjen za obaveštavanje planinara, članova društva i klubova, učlanjenih u Planinarski savez Srbije u vezi planinarskih aktivnosti.

  Kontakt

  Planinarsko društvo "Josif Pančić"

  Matični broj: 07065205
  PIB: 100256794
  Adresa: Bulevar Despota Stefana 107, Beograd - Palilula
  +381 64 03 04 582
  pjpancic@gmail.com

  Brzi linkovi

  Ovaj sajt je namenjen za obaveštavanje planinara, članova društva i klubova, učlanjenih u Planinarski savez Srbije u vezi planinarskih aktivnosti.

  Fondacija 1% © 2021. All Rights Reserved.